top of page
Search

ΒΙΩΣΙΜΗ ΜΟΔΑ: Τί σημαίνει επιτέλους???

Updated: Jul 11, 2021



Τα τελευταία χρόνια ακούς πολύ συχνά την λέξη «βιωσιμότητα» και «βιώσιμη μόδα». Μα, τι στο καλό σημαίνουν και γιατί γίνεται τόσος θόρυβος γύρω απ’ αυτές? Είναι μια νέα τάση της μόδας ή είναι ένα νέο εργαλείο marketing για να βγάζουν οι εταιρείες περισσότερα χρήματα?


Ας τα πάρουμε από την αρχή… Τι σημαίνει βιωσιμότητα? Η λέξη προέρχεται από την λέξη βίος, δηλαδή ζωή. Σύμφωνα με τον καθηγητή Μπαμπινιώτη, αυτός που είναι βιώσιμος είναι «αυτός που έχει τη δυνατότητα ή μεγάλες πιθανότητες να επιζήσει, να επιβιώσει». Όταν παύει να είναι βιώσιμος, πολύ απλά παύει να υπάρχει.


Αν το μεταφέρουμε αυτό στην βιομηχανία της μόδας, θα καταλάβεις ότι βιώσιμη μόδα είναι εκείνη που χρησιμοποιεί όσο το δυνατόν λιγότερους φυσικούς πόρους για την κατασκευή των ρούχων και φροντίζει να μην επιβαρύνει το περιβάλλον με τοξικά απόβλητα και σκουπίδια. Επιπλέον όλα τα στάδια που οδηγούν στην δημιουργία τους, τα οποία ονομάζονται αλυσίδα παραγωγής, γίνονται με τρόπο ασφαλή, δίκαιο και ηθικό απέναντι στους εργαζόμενους και τα ζώα. Γιατί αν χρησιμοποιείς για την κατασκευή των ρούχων σου παιδιά, γυναίκες και άνδρες που αμείβονται με μισθούς πείνας και ζώα που υποφέρουν, αυτό δεν είναι μόνο μη βιώσιμο είναι και ανήθικο.


Για να μάθεις περισσότερα σχετικά με τους 10 κανόνες που πρέπει να ακολουθούν οι ευσυνείδητοι fashionistas και σχεδιαστές, μπορείς να διαβάσεις το Manifesto του Fashion Revolution.


Τι σημαίνει το θέμα των πρώτων υλών στην πράξη? (Το θέμα με τα εργασιακά δικαιώματα και αυτά των ζώων θεωρώ πως είναι κοινή λογική, αλλά μπορούμε να το αναπτύξουμε και αυτό άλλη φορά) Τα πιο δημοφιλή υφάσματα ξεκινούν είτε από ένα χωράφι (π.χ. βαμβάκι), ένα ζώο (μαλλί) ή από πετρέλαιο (π.χ. πολυεστέρας). Δηλαδή, όλα τα παίρνουμε από τον πλανήτη μας, την Γη.


Οι πρώτες ύλες δεν έρχονται σε αφθονία, από το υπερπέραν με κάποιον μετεωρίτη κάθε μήνα.


Αυτό σημαίνει ότι τις πρώτες ύλες από κάπου τις παίρνουμε. Και αν θέλουμε να συνεχίσουν να υπάρχουν, καλό θα ήταν ή να τους επιτρέπουμε να αναπληρωθούν ή να τις αναπληρώνουμε εμείς με κάποιον τρόπο. Ο πλανήτης μας χτυπά καμπανάκια εδώ και καιρό, και εμείς έχουμε πέσει σαν τις ακρίδες και τα καταστρέφουμε όλα, χωρίς να μας νοιάζει το αύριο. Αυτό όμως έχει αρχίσει ήδη να αλλάζει!!!


Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το βραβευμένο ύφασμα Tencel. Αυτό το ύφασμα είναι βισκόζη. Η βισκόζη προέρχεται από πολτό ξύλου διαφόρων ειδών δέντρων. Αυτός ο πολτός χρειάζεται μια χημική διεργασία για να μετατραπεί σε νήμα, η οποία χρησιμοποιεί μεγάλες ποσότητες νερού και δημιουργεί τοξικά απόβλητα. Τι κατάφεραν οι Αυστριακοί δημιουργοί του Tencel και βραβεύτηκαν? Τα δέντρα που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη είναι από δάση υπεύθυνης καλλιέργειας. Δηλαδή, αναπληρώνονται συνεχώς. Τα χημικά που χρησιμοποιούν, δεν απορρίπτονται στο περιβάλλον, αλλά καθαρίζονται και χρησιμοποιούνται ξανά και ξανά. Επομένως, οι Αυστριακοί φίλοι μας βρήκαν έναν τρόπο να αναπληρώνουν ό,τι χρησιμοποιούν και να μην μολύνουν τόσο πολύ το περιβάλλον όσο με τις συμβατικές μεθόδους.


Άλλο παράδειγμα βιώσιμης διαχείρισης είναι η επανάχρηση υλικών.


Το ξέρεις ότι εκτός από τα κουτάκια, το χαρτί, το γυαλί και συγκεκριμένο είδος πλαστικού ανακυκλώνονται ΚΑΙ τα ρούχα μας?


Υπάρχουν εργοστάσια ανακύκλωσης υφασμάτων στην Πορτογαλία, τα οποία παίρνουν υφάσματα που έχουν περισσέψει από βιοτεχνίες, αλλά και χρησιμοποιημένα ρούχα. Τα καθαρίζουν και μετά με ειδικά μηχανήματα τα μετατρέπουν σε νήμα. Και όμως, αυτό συμβαίνει εδώ και αρκετά χρόνια.


Στο mikrovouti, μέχρι τώρα χρησιμοποιούσαμε πιστοποιημένο οργανικό βαμβάκι για τις πετσέτες παραλίας μας. Το οργανικό βαμβάκι είναι καλλιεργημένο και φινιρισμένο χωρίς τοξικά χημικά, επομένως είναι ασφαλές και δεν μολύνει το περιβάλλον όσο το συμβατικό. Το αναγεννημένο βαμβάκι από την άλλη, δεν χρειάζεται νερό για να καλλιεργηθεί. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να σκανάρεις τα υφάσματα για να δεις την σύνθεσή τους, να τα ξεχωρίσεις ανά χρώμα, να τα καθαρίσεις και να τα ξύσεις μέχρι να ξεφτίσουν τελείως και να ξαναγίνουν βαμβάκι. Αυτό το νέο βαμβάκι το μετατρέπεις σε νήμα και έχεις ξανά βαμβακερό ύφασμα, που δεν χρειάστηκε νερό ούτε για την καλλιέργειά του, ούτε για την βαφή του!!! Τέλειο?


Για αυτό πλέον, αποφασίσαμε να χρησιμοποιούμε αυτό το υλικό όπου είναι δυνατόν. Και φυσικά είμαστε πάντοτε σε αναζήτηση ακόμη πιο φιλικού προς το περιβάλλον υλικού. Αυτές οι τεχνολογίες τώρα αναπτύσσονται και οι εξελίξεις θα σου πάρουν τα μυαλά!!!


Όπως καταλαβαίνεις, λοιπόν, βιωσιμότητα είναι η υπεύθυνη κατανάλωση και χρήση.


Τόσο απλά. Είναι ο τρόπος με τον οποίο θα έπρεπε να λειτουργούμε σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Δεν είναι ένα προωθητικό τέχνασμα, ούτε μια τάση που ήρθε για να φύγει. Στόχος όλων όσων ασχολούμαστε με αυτόν τον τομέα είναι να πάψει να ακούγεται αυτή η λέξη ως διαφημιστικό τρικ. Στόχος μας είναι να είναι το δεδομένο και όχι το ζητούμενο. Όταν μιλάμε για βαμβάκι, να μιλάμε για αναγεννημένο, μιας και υπάρχουν τόνοι άχρηστων υφασμάτων και ρούχων εκεί έξω. Ή για οργανικό.


Όλα αυτά που σου λέμε είναι κοινή λογική, δεν νομίζεις? Δεν χρειάζεσαι εμάς για να στα επισημάνουμε. Τα σκέφτεσαι ήδη, έτσι δεν είναι?

Κάνε την σκέψη σου πράξη, λοιπόν. Δείξε το , μην το λες απλά.


Δείξε με τις επιλογές σου τι θέλεις από τους παραγωγούς για να πάψουν πλέον να μας κάνουν κακό για να επιβιώσουν. Κι εκείνοι προκειμένου να συνεχίσουμε να αγοράζουμε φθηνά ρούχα κάνουν εκπτώσεις και στα εργασιακά και στα υλικά που χρησιμοποιούν, γιατί διαφορετικά τα έξοδα δεν βγαίνουν. Πώς μπορούν τα 10 ευρώ που δίνεις για πετσέτα παραλίας να δικαιολογήσουν καλής ποιότητας υλικά και ανθρώπους που λαμβάνουν αξιοπρεπείς μισθούς?


Άλλαξε το παιχνίδι! Στο χέρι σου είναι. Αγόραζε μόνο αυτά που χρειάζεσαι. Όταν αγοράζεις, προτίμησε κάτι διαχρονικό από υλικά ασφαλή, ηθικά φτιαγμένα, φιλικά προς το περιβάλλον και κυρίως το σώμα σου. Μπορεί να το πληρώσεις λίγο παραπάνω από όσα έχεις συνηθίσει, αλλά θα σου κρατήσει περισσότερο και τα χρήματά σου θα έχουν πάει σε κάποιον που πληρώθηκε αρκετά για να έχει μια αξιοπρεπή ζωή και όχι σε σύγχρονο σκλάβο.


Ξανακάνε την βιωσιμότητα μέρος της ζωής και του τρόπου σκέψης σου.


Είναι πολύ απλό, σαν ένα φρέσκο αεράκι...



497 views0 comments
bottom of page